WIE ZIJN WIJ

Jade Vervisch 

Oprichtster Yogastudio JADEYOGA.be 

Mede-bezielster van LOBA

Ashtanga vinyasa flow yoga teacher & rest keeper

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga?
Ik gaf mezelf als kind onbewust mantras voor meer zelfvertrouwen en veranderde mijn houding als ik me even niet goed voelde in mijn vel. Ik ging rechtop staan en herhaalde de zinnen “Ik ben mooi, ik ben sterk, ik ben slim, ik kan dit, ik geloof in mijzelf,…”. Afhankelijk wat ik nodig had op dat moment. Als ik mijn reflectie zag in de spiegel glimlachte ik en zocht ik de mooie kantjes van mijzelf. 

Tijdens sportdagen op de middelbare school kwam ik voor het eerst in contact met het fysieke aspect van yoga en toen ik 18 was, vond ik mijn eerste Indische yoga teacher. Ik startte voornamelijk met yoga voor het fysieke aspect en tijdens een les kreeg ik van de guru de opmerking dat ik ‘er niet in zat’, ‘het niet voelde’,… Zoals veel westerse yoga practitioners kwam voor mij het meditatieve aspect van yoga pas later.

Reeds op jonge leeftijd ging ik naar verschillende kinesisten en werd ik manueel behandeld voor pijn in de onderrug door een lichte vorm van scoliose. Wat bij mij opviel was, hoe vaker ik aan yoga deed hoe minder vaak en minder intens de spanning in mijn rug terug kwam opduiken. Dit leidde naar mijn daily practice van yoga zowel op de mat als in mijn dagelijks leven. In tegenstelling van velen die yoga vinden als zegening en redding zit het voor Jade in haar ziel. 

Na meer dan 10 jaar actief yoga practitioner vond Jade het tijd om zich nog meer te verdiepen in haar passie en volgde een Teacher training. Tijdens een van de trainingen vertelde een Master me: “ Je bent geboren met een oude wijze ziel en beschermd gebleven door het sterke Karma.

Ik volgde verschillende gecertificeerde opleidingen zowel nationaal als internationaal en deed kennis en ervaring op bij volgende erkende teacher trainingen: All yoga Thailand (ashtanga, vinyasa), Aerial yoga Nederland (acrobatics, nidra, zwangerschapsyoga), Annie Au (yin yoga), Dylan Werner (arm balances), Acroplay (acroyoga) , Yuval on hands (handstand), … 

Wat is je favoriete yoga houding? 

Pigeon pose! Ik kan echt genieten van eerst een actieve pigeon pose met diepe backbend en activatie van de bekkenbodem en de heupen. Eerst de yang houding om daarna te ontspannen in de yin variant. Hierbij gebruiken we veel props ter ondersteuning om gedragen te worden en te kunnen ontspannen. In het begin is de pigeon pose (sleeping swan = yin naam) een intense houding op de heupen en maak ik gebruik van mijn ademhaling om hier door te komen. Na een tijdje zink ik helemaal weg en kan ik me helemaal overgeven aan de heupopener die werkt op emoties en verwerken van trauma. Uiteindelijk kom ik tot volledige ontspanning in een rebound.

Wat maakt jouw les uniek?

Er zit altijd een uitdaging in mijn lessen waardoor je aanmoedigt wordt om te groeien en bij te leren over jezelf en je lichaam. Ik ben van nature een heel rustig en gegrond persoon. Als kind vertelde iedereen me dat ik wat sneller door moest doen, nu heb ik er mijn job van gemaakt om mensen te leren vertragen in deze drukke maatschappij. Wat vaak wordt gezegd van yogis die komen naar mijn lessen, is dat ik een zeer aangename en zachte stem heb, heel specifieke uitleg geef en gepassioneerd les geef met oog voor detail.

Wat zijn je andere interesses? 

Ik ga graag nieuwe uitdagingen aan. Op vakantie zoek ik vaak acrobatie of extreme sporten op, zoals Acroyoga, Paaldans, Aerial yoga. Ook alles met water vind ik fantastisch zoals wave- en wakesurfen, wakeboarden, duiken, SUP yoga. Wat ook nog op mijn bucket list staat, is kitesurfen en freediving. De kick dat ik krijg van nieuwe uitdagingen en het lukken van nieuwe activiteiten, geeft mij zelfvertrouwen en zo leer ik mijn lichaam nog beter kennen. Als ik thuis ben duik ik graag in mijn eigen creative bubbel. Ik maak mijn eigen yoga bolsters, dromenvangers, macramé. In het weekend is mijn zoontje mijn grote held.

Levensmotto op dit moment? 

“Enjoy your life, enjoy your body and be happy. Make the choice of happiness!” I want to create a sustainable and open minded community by finding peace and happiness in being ourselves and growing together. Gelijkgestemden die inspireren en liefde uitstralen, het op zoek gaan en vinden van jezelf in een community die jou erin ondersteunt. Zelfvertrouwen opbouwen, jezelf mogen uiten, jezelf graag zien en geluk vinden in de kleine dingen in het leven. Dat in mijn motivatie achter alles wat ik doe.

Laura Vantorre

Bezielster & oprichtster van LOBA, yin/nidra/restorative & prana flow yoga teacher, ademhalingscoach & spaceholder

Wanneer kwam je voor het eerst in contact met yoga? 

Vier jaar geleden ging ik door een zware periode en kwam 

ik voor het eerst in contact met Yin Yoga. Dit was exact wat ik nodig had op dat moment. Ik was volledig de weg kwijt en stond mijlenver van mijn eigen kracht en lichaam. Yin Yoga heeft me geholpen om mijn eigen beperkende gedachten en patronen te doorbreken en aan de slag te gaan met mijn schaduwkanten. Yin heeft me geleerd om zacht en mild te zijn voor mijn eigen lichaam en geest. 

Twee jaar geleden volgde ik de opleiding ‘Yin yoga en Chinese geneeskunde’ via Yinspiration. Hier kwam ik in contact met Traditionele Chinese Geneeskunde, meridianen en chi, onze levenskracht. Ondertussen heb ik mij verder verdiept in myofascial release, restorative yoga en nidra.

Bij yin yoga doen we niet aan spieropbouw, maar graven we 

dieper. Door langer en ontspannen in de houdingen te blijven 

werken we in op ons bindweefsel, ons fascia. Ons lichaam heeft een geheugen en het is in ons bindweefsel dat we oude herinneringen, wonden en zelfs trauma’s opslaan. Door 

bepaalde punten in ons lichaam te triggeren, kan er van alles 

loskomen. We openen als het ware ons celgeheugen. Dit stelt 

ons ook in staat om nieuwe herinneringen en emoties toe te laten en in te prenten in ons lichaam. Zo kan je jezelf healen.

Wat is je favoriete yoga houding? 

Child pose! Opgekruld in een bolletje en helemaal veilig in jouw eigen lichaam. Deze houding nodigt je uit om dicht bij jezelf te komen en te luisteren naar wat jouw hart je te vertellen heeft. Er zijn een aantal variaties voor deze houding waardoor je het helemaal kan afstemmen op jouw lichaam.

Wat maakt jouw les uniek? 

Tijdens mijn lessen ga ik voor een totaalbeleving. Ik werk met kalmerende geuren, bijpassende muziek, fysieke sensatie en adjustments op maat. We gaan de slag met intenties en affirmaties om onze geest te kalmeren en we nemen rustig de tijd om te landen in ons lichaam en onze practice.

Ik begin mijn les steevast met bewustwording van de ademhaling. Show me how you breathe, and i tell you how you live. Daarna volgt het yin gedeelte en ik sluit af met een meditatie of nidra. Full relaxation guaranteed. 

Tevens werk ik vaak rond een bepaald thema en tracht mijn yogi’s uit te dagen aan de hand van bepaalde vragen of inzichten. Bovenal moedig ik iedereen aan om mild en lief voor zichzelf te zijn. Yin is zowel een fysieke, emotionele, mentale en spirituele stretch.

Wat zijn je andere interesses? 

Surfen is mijn grote passie. Ik ben ongeveer rond dezelfde periode begonnen met surfen als met yoga. Tijdens een surfsessie ben ik heel aanwezig in mijn lichaam en dat moet ook. De oceaan is genadeloos en ze daagt je uit om heel alert te zijn. Hierdoor is mijn hoofd leeg en ervaar ik zowel pure focus als rust. Het contact met water brengt mij heel erg in mijn vrouwelijke kracht. Het is pure energie. 

Vorig jaar ben ik nog meer aan de slag gegaan rond ademhaling en dit via Transformational Breath. Het is een heel specifieke manier van ademen en coaching waarbij je opnieuw heel diep in jezelf graaft en oude pijn en trauma’s naar boven kan halen en healen. Er wordt gewerkt met mantra’s, intenties en affirmaties. Muziek is een belangrijke factor alsook fysieke expressie. 

Wil je graag eens met mij ademen op de retreat, dan kunnen we zeker een sessie inplannen. 

Levensmotto op dit moment? 

“The mind is like a puppy. If you don’t train it, it shits everywhere.” Heel vaak probeert onze geest met ons aan het haal te gaan. Dit door beperkte gedachten, vooroordelen en pessimisme. Het trekt ons uit ons lichaam en beperkt onze persoonlijke groei. 

Je geest kan je beschouwen als een spier en kan je dus ook trainen. Door dit te beseffen en heel bewust contact te maken met je lichaam, kan je deze vicieuze cirkel doorbreken. Meditatie, breathwork en beweging halen mij uit mijn hoofd en staan mij toe om contact te maken met mijn hart, mijn innerlijk onschuldig kind. Van hieruit kan ik heel mild observeren, toelaten, loslaten en vergeven. Het helpt mij om te groeien vanuit mijn authentieke kern.